Blog

"Vrati se, Hrvatska te zove!" predstavljen u tri grada u Argentini

Slika
decor

Nakon uspješnog predstavljanja projekta "Vrati se Hrvatska zove!" (VSHTZ) u Montevideu tijekom
sedmog susreta hrvatskog iseljeništva, voditeljica projekta, María Lorena Škarek, otputovala je Buenos Aires (Argentinu), gdje je rođena, kako bi sudjelovala na Prvom susretu CroActivas (mreže hrvatskih žena u Latinskoj Americi) i predstavila projekt VSHTZ hrvatskim zajednicama u zemljama diljem Južne Amerike. CroActivas susret je trajao od 28. do 29. studenog, a Lorena je nakon toga, projekt predstavila i u gradovima Córdoba i Rosario gdje živi vrlo brojna zajednica Hrvata.

Susreti hrvatskih žena dijaspore

Pozdravni govor i koktel održali su se u Zlatnoj dvorani Doma kulture grada Buenos Airesa, uz podršku i nazočnost gđe Duške Paravić, veleposlanice Republike Hrvatske u Argentini; g. Zvonka Milasa, državnog tajnika Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske; g. Karla Resslera, zastupnika u Europskom parlamentu te g. Mija Marića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Sljedeći dan u Hrvatskom centru u Buenos Airesu održani su paneli na kojima se raspravljalo o temama inspirativnih ženskih mreža kao što su suradnja i razmjena iskustava s globalnom zajednicom, generacijska razmjena i razgovor među generacijama te institucionalni odnosi s Hrvatskom. Kongres je kulminirao u dvorani Janos večerom i nastupom benda Legenda AR Tribute, gdje je voditeljica projekta otpjevala cijeli repertoar kao i prije devet godina kada je osnovan ovaj hrvatski pop glazbeni sastav braće i prijatelja hrvatskog podrijetla.


Predstavljanje projekta na događajima

Susret je poslužio za predstavljanje projekta “Vrati se, Hrvatska zove!”, u panelu hrvatskih institucija
zajedno s Maticom iseljenika, Institutom za migracije i narodnosti (IMIN) i Državnom uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ne samo da je predstavljena misija i vizija projekta, već je zatražena suradnja svih prisutnih zemalja kako bi prenijeli svoje sudjelovanje u projektu ispunjavanjem ankete koja je dio prvog koraka projekta i čiji je cilj doznati potrebe potencijalnih potomaka Hrvata iz Južne Amerike zainteresiranih za rad i život u Hrvatskoj. Ovi kongresi su bili važni i za osobno upoznavanje predstavnika tolikih hrvatskih institucija, udruga, veleposlanstava, domova, zajednica i državnih tijela u Argentini, Boliviji, Brazilu, Čileu, Ekvadoru, Kolumbiji, Meksiku, Panami, Paragvaju, Peruu, Urugvaju i Venezueli s kojima je Lorena u kontaktu od početka prošle godine putem mailova i poruka.

Ekskluzivne prezentacije

Prezentacije u Cordobi i Rosariju održane su 6. i 12. prosinca. Sudionici su bili izrazito zainteresirani za projekt, te su čak neki putovali preko 100 kilometara kako bi mogli sudjelovati na projektu. Osjećali su se jako polaskano što su mogli čuti više informacija o projektu iz Hrvatske u svojim gradovima. Uz to, nisu morali putovati između 300 i 700 kilometara do Buenos Airesa koji je inače središte takvih velikih događanja. U gradu Rosariju voditeljica projekta imala je priliku sudjelovati u zanimljivom intervjuu za HRT-ovu emisiju Globalna Hrvatska kako bi iznijela više o projektu.

Iskustva i emocije

Nakon sudjelovanja u Montevideu, zatim na kongresu u Buenos Airesu i pjevanja sa svojim glazbenim bendom, Lorena je putovala u Córdobu i Rosario, što joj je omogućilo da se ponovno poveže sa svojom tradicijom i susretne s prijateljima i obitelji koji je podržavaju u ovom velikom projektu, tako da je ovo bilo putovanje bilo izrazito emotivno za Lorenu. Održavanje prezentacija o Hrvatskoj u Argentini, gdje je do prije pet godina bila Hrvatica koja je sudjelovala na svim hrvatskim događanjima, izazvala je veliku nadu kod mnogih ljudi koji se možda još uvijek ne usuđuju doći u Hrvatsku, a čuli su od Lorene da je to moguće i da je projekt dostupan svima koji ga žele isprobati.