DEKRA politika kvalitete

DEKRA politika kolačića

Kako bismo osigurali pravilno funkcioniranje naše Internet stranice www.dekra-arbeit.hr, drugih web stranica u vlasništvu DEKRA-e, kao i bilo koje druge internetske stranice pod objavljenom poddomenom dekra-arbeit.hr (dalje u tekstu: „Stranica“), koristimo kolačiće i slične tehnologije.

U nastavku ćemo objasniti na koji način koristimo osobne podatke prikupljene kolačićima i drugim tehnikama uključujući piksele („Kolačići“ i „Pikselne oznake“) na Stranica.

1. Koje podatke prikupljamo kroz Pikselne oznake i Kolačiće? 

Prilikom otvaranja naše Stranice ili pregledavanja naših ciljanih oglasa, automatski prikupljamo podatke koristeći Kolačiće.

Vrste podataka koje prikupljamo Kolačićima uključuju IP adresu, ID broj uređaja, pregledane stranice, podatke o pretraživanju, vrstu pretraživača, operativni sustav, internetskog operatera, vremensku oznaku, URL s kojeg ste preusmjereni te podatke o lokaciji ovisno o uređaju koji koristite.

2. Više informacija o Pikselnim oznakama

Pikselne oznake (poznatije i kao „mrežne pratilice“ ili „clear gifs“') su elektroničke datoteke koje najčešće čini slika od jednog piksela i mogu se dodati internetskoj stranici ili e– poruci u svrhu slanja informacija kao što je glasilo. Možemo koristiti pikselne oznake kako bismo postavili ili prepoznali Kolačić na vašem uređaju ako koristite naše usluge.

3. Više informacija o Kolačićima

Kolačići su sitne elektroničke informacije koje internetska stranica šalje pretraživaču posjetitelja i koje se spremaju na tvrdi disk posjetitelja. Kolačići omogućuju Stranici da prepozna jesu li je korisnici već posjetili ili joj pomažu da shvati korisničke preferencije. Kolačići pružaju podatke o tome koji je dio Stranice najpopularniji jer pokazuju koje stranice korisnici posjećuju te koliko vremena provode na njima.

4. Pohranjivanje Kolačića

Spremamo Kolačiće na vašem računalu ako posjetite našu internetsku stranicu. 

5. Upravljanje i brisanje kolačića

Ako ste zabrinuti zbog spremanja Kolačića na vašem uređaju, možete konfigurirati svoj pretraživač tako da odbija spremanje svih Kolačića ili da vas upozori prilikom postavljanja Kolačića, što vam omogućuje da odlučite želite li ih prihvatiti ili ne. Također možete obrisati Kolačiće sa svog uređaja. Svaki web pretraživač je različit, stoga upotrijebite izbornik „Postavke“ vašeg pretraživača za promjenu postavki kolačića.

Za najčešće korištene pretraživače, stavke izbornika za upravljanje kolačićima su sljedeće:

Google Chrome: chrome://settings/cookies

Mozilla Firefox: about:preferences#privacy

Internet Explorer: https://support.microsoft.com/en-us/windows/delete-and-manage-cookies-168dab11-0753-043d-7c16-ede5947fc64d

Stranica je dizajnirana za rad s kolačićima, tako da će onemogućavanje ili ograničavanje istih umanjiti vaš doživljaj pregledavanja, kao i prouzrokovati pogrešku u funkcionalnosti Stranice.

6. Kolačići trećih strana

Kolačići treće strane Određenim trećim stranama omogućujemo postavljanje Kolačića. Ako imate pitanja o tome koji se Kolačići koriste i tko postavlja određene Kolačiće, molimo kontaktirajte nas na kontakte navedene u nastavku.

7. Vrste kolačića

Općenito postoje tri različita načina klasifikacije kolačića: prema tome koliko se dugo čuvaju,prema njihovom podrijetlu kao i prema svrsi.

A. Trajanje

Privremeni kolačići – Ovi kolačići su kratkoga vijeka te se brišu kada zatvorite pretraživač.

Trajni kolačići – Ova kategorija obuhvaća sve kolačiće koji ostaju na vašem uređaju dok ih ne izbrišete ili dok to ne učini vaš pretraživač, ovisno o datumu isteka kolačića (to su npr. jezične postavke, korisničko ime i lozinka ili postavke kolačića), tako da ih ne morate ponovno odabirati pri svakom sljedećem posjetu.

B. Podrijetlo

Kolačići prve strane – Ove kolačiće na vaš uređaj izravno stavlja Stranica koju posjećujete te ih samo Stranica može pročitati.

Kolačići treće strane – to su kolačići koje na vaš uređaj ne postavlja Stranica koju posjećujete, već treća strana poput oglašivača ili analitičkog servisa (npr. YouTube, Facebook, Twitter, Google Analytics).

C. Svrha

Obvezni kolačići – Ovi su kolačići neophodni za pregledavanje Stranice i korištenje njezinih osnovnih značajki, poput pristupa sigurnim dijelovima Stranice. Budući su ti kolačići neophodni za funkcioniranje Stranice, nije potrebno ishođenje suglasnost za postavljanje nužnih kolačića na njihove uređaje.

Kolačići za preferencije – Ovi kolačići, poznatiji i kao „funkcionalni kolačići“, omogućuju Stranici da zapamti odabir koji ste izvršili u prošlosti, na primjer koji jezik preferirate, za koju regiju želite primati vremensku prognozu ili koje je vaše korisničko ime i lozinka tako da se možete automatski prijaviti.

Statistički kolačići – Poznati i kao „kolačići za performanse“, ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako koristite Stranicu, poput stranica koje ste posjetili i na koje ste poveznice kliknuli. Nijedan od ovih podataka ne može se koristiti za vašu identifikaciju. Svi su takvi podatci agregirani te, prema tome, anonimizirani. Njihova je jedina svrha poboljšati funkcije Stranice. To uključuje kolačiće analitičkih servisa trećih strana, sve dok su kolačići isključivo za uporabu od strane vlasnika posjećene Stranice.

Marketinški kolačići – Ovi kolačići prate vašu online aktivnost kako bi pomogli oglašivačima u pružanju relevantnijeg oglašavanja ili ograničili koliko puta vidite neki oglas. Ovi kolačići mogu dijeliti te informacije s drugim organizacijama ili oglašivačima.

8. Svrhe obrade

Vaše podatke, uključujući osobne podatke prikupljene Kolačićima, koristimo u sljedeće svrhe:

A. Omogućavanje korištenja naše Stranice 

Podatke prikupljene Kolačićima koristimo kako bismo vam omogućili korištenje Stranice, osobito kako bismo vam olakšali pretraživanje poslova. Naš je opravdani poslovni interes da koristimo Kolačiće u tu svrhu.

B. Izvođenje analitike u vezi s korištenjem naših usluga 

Podatke prikupljene Kolačićima koristimo za analizu načina korištenja naše Stranice i pripremu izvješća o korištenju naše Stranice. Također koristimo Kolačiće za praćenje korištenja Stranice i poboljšanje vašeg korisničkog iskustva i kvalitete Stranice. Naš je opravdani poslovni interes da koristimo Kolačiće u te svrhe.

C. Pružanje usluge ciljanog oglašavanja 

Podatke prikupljene Kolačićima koristimo za ostvarivanje našeg legitimnog interesa pružanja usluge ciljanog oglašavanja. Prema potrebi ishodit ćemo prethodnu privolu prije postavljanja Kolačića u tu svrhu. Ako dobijemo privolu, možete ju povući u bilo kojem trenutku. Osim toga, u svakom trenutku možete odbiti našu obradu vaših osobnih podataka u svrhu oglašavanja.

D. Istraživanje tržišta

Podatke koje smo prikupili Kolačićima koristimo za ostvarivanje našeg legitimnog interesa provođenja istraživanja tržišta (uključujući analizu segmentacije tržišta ili trendova, preferencija i ponašanja, istraživanje o proizvodima ili uslugama ili o učinkovitosti marketinga ili oglašavanja) ili razvoja proizvoda (npr. analize karakteristika određenog segmenta tržišta ili skupine korisnika ili funkcionalnosti naše Stranice, u svrhu poboljšanja Stranice).

Ako želite onemogućiti korištenje Kolačića opisanih u ovome dijelu, a nijedan vam način onemogućavanja nije izravno dostupan, naznačen u točki 5. ove Obavijesti o kolačićima, molimo, kontaktirajte [email protected].

9. Dijeljenje podataka

Vaši se osobni podatci mogu dijeliti s društvenim mrežama, uslugama slanja e–pošte, SMS uslugama i ostalim računalnim uslugama u oblaku koje koristimo za pružanje usluga, službu za korisnike ili produktivnost ili svrhe izvješćivanja.

Vaše osobne podatke dijelimo s trećim stranama kako to dopušta zakon i kako je opisano u nastavku, uključujući pružatelje usluga koji djeluju u naše ime. Osobne podatke otkrivamo tijelima kaznenog progona i drugim vladinim tijelima ako je to određeno zakonom ili je strogo nužno za sprječavanje, otkrivanje ili progon kaznenih djela i prijevare.

Ne prodajemo niti iznajmljujemo Vaše osobne podatke.

10. Razdoblje čuvanja podataka

Postoji razlika između privremenih i trajnih Kolačića. 

Privremeni Kolačići postoje samo dok ne zatvorite svoj pretraživač.

Trajni Kolačići imaju dulji vijek trajanja i ne brišu se automatski kada zatvorite pretraživač. 

Nastojimo koristiti Kolačiće ili dopustiti korištenje Kolačića uz trajanje od maksimalno 5 godina. Samo u iznimnim okolnostima (npr. iz sigurnosnih razloga, uključujući otkrivanje prijevare) i kada je apsolutno neophodno, Kolačić ima dulje trajanje od navedenog. Ako imate pitanja o određenim razdobljima zadržavanja, kontaktirajte nas koristeći podatke u nastavku.

11. Pitanja i/ili pritužbe

Ako imate pitanja ili pritužbe u vezi s našom obradom Vaših osobnih podataka ili želite ostvariti neka od prava koja imate u skladu s ovom obaviješću, slobodno nas kontaktirajte putem e-mail adrese: [email protected].

U slučaju pitanja ili pritužbi također možete kontaktirati lokalno tijelo zaduženo za zaštitu podatka, Agenciju za zaštitu osobnih podataka.

12. Izmjene Obavijesti

Ova Obavijest o kolačićima objavljena je na stranici www.dekra-arbeit.hr i primjenjuje se na sve korisnike Stranice u pogledu privatnosti, posebice u pogledu primjene Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti osobnih podataka) od 17. svibnja 2022. godine.

Bilo kakve izmjene ove Obavijesti o Kolačićima, bit će objavljene na Stranici, slijedom čega ćete o istima biti na odgovarajući način obaviješteni.