Blog

Prvi korak: Lansiranje projekta "Vrati se, Hrvatska te zove!"

Slika
decor

Projekt "Vrati se, Hrvatska te zove!": Otvoren je prozor mogućnosti za rješavanje problema demografije i tržišta rada u Hrvatskoj

17.05.2023. od 10 do 12h u Velikoj Dvorani Hrvatskog Katoličkog Sveučilišta održano je svečano predstavljanje projekta “Vrati se, Hrvatska te zove!” u organizaciji DEKRA-e. Cilj ove svečanosti bio je predstavljanje projekta “Vrati se, Hrvatska te zove!” (VSHTZ) javnosti uz završnu panel raspravu u kojoj su sudjelovali predstavnici države, akademske i poslovne zajednice.

Predstavljanje projekta VSHTZ

Sudjelovanjem u predstavljanju projekta svoju podršku pokazali su Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatska Matica Iseljenika, Atlantic Grupa, i Hrvatska Industrija Šećera.

Voditelj i moderator ove svečanosti bio je Branko Uvodić, poznati urednik i voditelj omiljene emisije “Lijepom našom”. Svojom je stručnošću i šarmom dignuo atmosferu ovog skupa, a svojim pitanjima i komentarima tijekom panel rasprave uvelike pridonio kvaliteti rasprave. Među istaknutim gostima koji su sudjelovali u panel raspravi bili su: saborski zastupnik Davor Ivo Stier, državni tajnik Ivan Vidiš, zamjenik državnog tajnika Dario Magdić, načelnica Nancy Butijer, potpredsjednik uprave Atlantic Grupe Neven Vranković, HR direktor Hrvatske Industrije Šećera Branko Kučan, te predsjednik uprave DEKRA Hrvatske Daniele Divjanović.

U uvodnom je govoru Daniele Divjanović, predsjednik uprave DEKRA Hrvatske i idejni začetnik projekta, prezentirao temelje projekta VSHTZ, a za cilj je naveo stvaranje središnje mrežne platforme koja bi pružala informacije o radu i životu u Hrvatskoj. Na kraju svoje prezentacije, ustvrdio je da koordinatore projekta očekuje dug i zahtjevan put, ali da se kroz stvaranje mreža i sinergiju ovaj ambiciozan projekt povratka Hrvata i njihovih potomaka u Hrvatsku može ostvariti. Nakon Divjanovićeve prezentacije, slijedile su odlične prezentacije predstavnika državnih institucija: državnog tajnika MROSP-a Ivana Vidiša, zamjenika državnog tajnika SDUZHIRH-a Daria Magdića, te načelnice MVEP-a Nancy Butijer. Svojim su prezentacijama pokazali kako postoji spremnost sa strane državnih institucija za povratak Hrvata i njihovih potomaka. Dio prezentacija možete vidjeti u sažetku lansiranja projekta.

Prozor mogućnosti za rješavanje problema demografije i tržišta rada u Hrvatskoj

Tijekom prezentacija, glavne teme bile su pozitivne promjene u Hrvatskoj i uspješna integracija Hrvata i njihovih potomaka iz zemalja Južne Amerike. Nit vodilja svih prezentacija bila je potvrda izvjesnog prozora mogućnosti koji se otvorio za sveobuhvatnu inicijativu rješavanja problema demografije i tržišta rada u Hrvatskoj. U svim prezentacijama, projekt VSHTZ prihvaćen je od predstavnika države kao ključ koji bi u isto vrijeme obrnuo negativne trendove iseljavanja mladih Hrvata, kao i riješio problem manjka kvalificirane radne snage u Hrvatskoj.

Iskustva povratnice i voditeljice projekta VSHTZ

Potom je Maria Lorena Škarek, povratnica iz Argentine i voditeljica projekta VSHTZ iz DEKRA-e, detaljnije prezentirala projekt VSHTZ. Na početku je iznijela svoje iskustvo povratka i integracije u Hrvatskoj, a zatim potvrdila kako je Hrvatska zemlja koja nudi sve što je očekivala i kako je iznimno sretna u Hrvatskoj. Kao misiju projekta VSHTZ navela je povratak Hrvata i njihovih potomaka u Hrvatsku; također je predstavila prototip web stranice, koja bi povezivala potencijalne povratnike i hrvatske poslodavce koji traže kvailificiranu radnu snagu.

Za kraj svoje prezentacije, Maria Lorena Škarek odabrala je prikazati video kompilaciju iskustava Južnih Amerikanaca u Hrvatskoj, koji su redom preporučili dolazak/povratak u Hrvatsku svojim sunarodnjacima. Posebno lijepo bilo je vidjeti njene prijatelje iz zemalja Južne Amerike koji su pozvani na predstavljanje i koji su joj pružili podršku tijekom predstavljanja projekta.

Panel rasprava i zaključak

Završni i najzanimljiviji dio lansiranja projekta bila je panel rasprava između predstavnika države, akademske i poslovne zajednice. Najbolje trenutke rasprave možete vidjeti u sažetku lanisranja projekta. U panel raspravi bilo je vrijednih komentara i razmatranja sa strane svih sudionika, a pogotovo od prof. Vedriša, koji je svesrdno pozdravio projekt VSHTZ i ukazao na neke izazove koje čekaju ovaj projekt. Nakon panel rasprave, uslijedila je još jedna video kompilacija povratnika iz zemalja Južne Amerike kako izgovaraju “Vrati se, Hrvatska te zove!”

Lansiranje projekta završeno je izuzetno uspješno, a Divjanović je najavio sljedeći korak projekta: provesti dubinsko istraživanje u zemljama Južne Amerike, s ciljem utvrđivanja interesa Hrvata i njihovih potomaka za dolazkom/povratkom u Hrvatsku. Na kraju, Divjanović je rezimirao i zaključio da, bilo da se radi o trajnom ili privremenom dolazku/povratku u Hrvatsku, stvaranjem platforme VSHTZ uvelike će se olakšati zapošljavanja, integracije, te izdavanja dokumentacije osobama koje razmatraju hoće li doći u Hrvatsku.