Blog

"Vrati se, Hrvatska te zove!": Mjesec dana ankete i rezultati

Slika
decor

Na svečanom lansiranju projekta "Vrati se, Hrvatska te zove!" (VSHTZ), pokazali su podršku i bili uključeni predstavnici poslovne zajednice, države i povratnici iz zemalja Južne Amerike. Ovo izvanredno događanje označilo je početak inicijative koja ima za cilj olakšati povratak potencijalnih povratnika hrvatskog podrijetla iz Južne Amerike. Njihova prisutnost na lansiranju simbolizira važnost ove inicijative i angažmana različitih dionika.

Povod ankete: Kako dobiti valjane informacije

Anketa je osmišljena kako bi se prikupile valjane informacije o interesima i motivima stanovnika Južne Amerike s hrvatskim podrijetlom koji razmatraju povratak u Hrvatsku. Za VSHTZ je ključno imati čvrstu statistiku i podatke kako bi najbolje pripremila teren za povratak svima koji se žele vratiti. Ova inicijativa ima za cilj pružiti podršku i resurse za olakšavanje povratka.

Sadašnji rezultati

U mjesec dana, više od tisuću ljudi popunilo je anketu, s većinom sudionika dolazeći iz Argentine (58%), Perua (13%) i Čilea (10%). Rezultati također pokazuju da 43% sudionika nema hrvatsko državljanstvo, dok 36% već posjeduje državljanstvo, a 21% je u procesu dobivanja. Što se tiče obrazovanja, 61% sudionika ima fakultetsko obrazovanje, a najveći postotak (21%) radi u zdravstvu. Ove informacije izuzetno su bitne za daljnje korake VSHTZ.

Identifikacija glavnih motiva povratka

Prema dosadašnjim rezultatima ankete, glavni motivi potencijalnih povratnika u Hrvatsku uključuju želju za otkrivanjem zemlje svojih predaka te mišljenje da Hrvatska nudi sigurnije i stabilnije uvjete za život. Ovi motivi ističu važnost kulturnih i emocionalnih veza te želju za boljim životom u Hrvatskoj.

Izazovi i prepreke na putu povratka

Iako mnogi razmatraju povratak, postoje i izazovi i prepreke koje treba svladati. Smještaj je istaknut kao jedan od najvećih izazova (93% sudionika smatra da subvencionirani smještaj značajno utječe na njihovu odluku o povratku). Također, jezik predstavlja prepreku, s 54% sudionika koji ne razumiju ili ne govore hrvatski jezik, ali 48% njih je spremno raditi bilo koji posao kako bi naučili jezik.

Planiranje za budućnost: akcijski plan za povratak

U planiranju za budućnost, VSHTZ će nastaviti prikupljati informacije putem ankete kako bi bolje razumjela potrebe potencijalnih povratnika. Osim toga, fokus će biti na rješavanju najvažnijih problema, poput smještaja i jezičnih izazova. Razrada akcijskog plana između poslovne zajednice i države kako bi se stvorili privlačni paketi dobrodošlice bit će ključan korak prema olakšavanju povratka. Također, ne smije se izostaviti povratnike koji dolaze s obiteljima, što sa sobom nosi niz izazova.

Zaključak: pravi trenutak za povratak

Uz temeljite analize i rezultate ankete, jasno je da se otvara prilika za novi početak. Potencijalni povratnici iz Južne Amerike pokazali su duboko ukorijenjenu vezu s Hrvatskom, izražavajući želju za istraživanjem svojih korijena i izborom stabilnijeg životnog okruženja. Izazovi poput smještaja i jezika prepoznati su, ali uz "Vrati se, Hrvatska te zove!" (VSHTZ), ovi se izazovi mogu savladati.

Sada je vrijeme za zajednički rad - poslovne zajednice, države i potencijalnih povratnika. Olakšavanje povratka za one koji to žele i stvaranje dobrodošlice su ključni koraci prema novoj budućnosti. Uvođenjem praktičnih rješenja i resursa, možemo pomoći potencijalnim povratnicima da ostvare svoje snove i doprinesu zajednici. Ovo je trenutak za zajednički napor u izgradnji bolje budućnosti, gdje povratnici iz Južne Amerike pronalaze dom u Hrvatskoj.