Blog

Projekt "Vrati se, Hrvatska te zove!" predstavljen u Urugvaju na Sedmom susretu Hrvatske dijaspore

Slika
decor

Voditeljica projekta "Vrati se, Hrvatska te zove!" (VSHTZ), Maria Lorena Škarek, i predsjednik uprave DEKRA-e Hrvatska, Daniele Divjanović, od 23. do 26.11. sudjelovali su na Sedmom susretu Hrvatske dijaspore i predstavili projekt VSHTZ zajednicama Hrvata iz zemalja Južne Amerike.

Susreti Hrvatske dijaspore

Sedmi po redu, ovaj susret Hrvatske dijaspore održao se ove godine u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu u organizaciji Hrvatskog doma (Hogar Croata de Montevideo), koji ove godine slavi 95. godišnjicu postojanja. Susret se održava svake godine u drugoj zemlji Južne Amerike, a cilj susreta je okupiti predstavnike hrvatskih zajednica Južne Amerike, te razmijeniti iskustva i ideje o očuvanju i promicanju hrvatskog identiteta, jezika i kulture u Južnoj Americi. Susret je ove godine podržan od strane Vlade Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske Matice iseljenika, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentinskoj Republici, Konzulata Republike Hrvatske u Urugvaju, Gradske uprave Montevidea i Argentinsko-hrvatske gospodarske komore.

Pregled događanja

Ove godine, osim tradicionalnih predstavljanja zajednica Hrvata i njihovih postignuća u očuvanju Hrvatske kulture, susret je bio prilika za predstavljanje projekta "Vrati se, Hrvatska te zove!", kao i aktivne politike zapošljavanja "Biram Hrvatsku". U zajedničkoj prezentaciji, Daniele Divjanović i Maria Lorena Škarek uspješno su predstavili misiju, viziju, i korake projekta VSHTZ na susretu. Vrijedno je spomenuti da su na susretu također sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji su zajedno s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike predstavili "Biram Hrvatsku", mjeru aktivne politike zapošljavanja, koja potiče Hrvate iz inozemstva da se vrate u Hrvatsku i pokrenu vlastiti posao uz subvencije do 27.000 eura.

Vrati se, Hrvatska te zove prezentacija projekta na sedmom susretu Hrvatske dijaspore

Sudionici i iskustva

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, otvorio je susret. Ostali sudionici koji su sudjelovali na susretu i obratili se zajednicama su: Ivan Vidiš (državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike), Davor Ivo Stier (saborski zastupnik porijeklom iz Argentine), Zdravka Bušić (državna tajnica u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH), Mijo Marić (ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić), i Karlo Ressler (zastupnik u Europskom parlamentu). Svi od navedenih sudionika ugodno su iznenađeni domoljubljem i trudom prema očuvanju Hrvatskog identiteta zajednica Hrvata u Južnoj Americi. Sljedeće godine susret se održava u Brazilu, a do tada se predstavnici VSHTZ nadaju da će imati konkretne rezultate za podijeliti sa zajednicama Hrvata.