Blog

DEKRA-ina inicijativa: Vrati se, Hrvatska te zove

Slika
decor

Povodom DEKRA-ine inicijative Vrati se, Hrvatska te zove predsjednik Uprave DEKRA Arbeit Hrvatska Daniele Divjanović gostovao je u emisiji Glas Hrvatske za hrvatske iseljenike.

Svjedoci smo stalnog iseljavanja Hrvata te je broj hrvatskih iseljenika trenutno na razini stanovništva Hrvatske, a potrebe za radnom snagom se sve više povećavaju što komentira i g. Divjanović:

"Vidjeli smo da smo sada nekako pola - pola, pola stanovnika, 3.9 milijuna je tu u Hrvatskoj, a druga polovica oko tri i pol, tri i šesto milijuna ljudi je vani. A kad govorimo o mogućnostima zapošljavanja, ne govorimo samo o sezonskim poslovima, gdje je velika potražnja, već postoji potreba za radnicima tijekom cijele godine, npr. u maloprodaji ili u ugostiteljstvu gdje su sada već plaće došle na tisuću eura neto. Ja mislim da time možemo biti konkurentni s plaćama Južne Amerike, a treba uzeti u obzir da i u Hrvatskoj imate poslodavce i tvrtke koji plaćaju plaće kao što su u Njemačkoj, Francuskoj" objašnjava Divjanović.

DEKRA pozdravlja Vladinu inicijativu subvencije od 200 tisuća kuna za sve iseljenike koji se odluče vratiti u Hrvatsku, no važna egzistencijalna pitanja poput zaposlenja i stanovanja se ne smiju zanemariti.

Hrvati su izvrsni radnici i to je poznato u cijelom svijetu, ističe Daniele Divjanović, te ih baš zato želi vratiti u domovinu kako bi ono najbolje od sebe dali tamo gdje su rođeni oni ili njihovi preci, u zemlju koja im poručuje "Vrati se, Hrvatska te zove“.