Blog

Zašto ljudski resursi postaju ključni igrač u oblikovanju i provedbi poslovne strategije

Slika
decor

U današnjem poslovnom svijetu, gdje se sve mijenja brzinom svjetlosti, ključno je da poslovne strategije ne formiraju samo vodeći ljudi u tvrtki, već i da sudjeluje odjel ljudskih resursa. No, često se događa da odjeli za ljudske resurse nemaju svoje mjesto za stolom kada je riječ o određivanju poslovne strategije. Pogledajmo kako HR može aktivno oblikovati poslovnu strategiju i donijeti je u život.

Zašto uključiti ljudske resurse u određivanje strategije

Danas, poslovanje se kreće brže nego ikad, a digitalno vođeno tržište zahtijeva stalne prilagodbe. Svaka odluka ima stvaran utjecaj na ljude, a HR odjeli su ključni za informiranje strategije i pomoć zaposlenicima u suočavanju s promjenama. HR bi trebao biti uključen iz sljedećih razloga:

  • Usklađenost s ostatkom tvrtke: Ciljevi su uvijek lakše ostvarivi kada postoji univerzalna podrška i usklađenost timova.
  • Strateški fokus i inicijativa HR-a: U današnjoj ekonomiji koja se brzo mijenja, HR se suočava s različitim inicijativama kao što su regrutacija, obuka, privlačenje i podrška zaposlenicima. Ali kako odabrati prioritete? Usklađivanje s poslovnom strategijom daje smjer i pomaže u postavljanju prioriteta.
  • Osiguranje pravog talenta: Kvalitetan kadar uvijek je vrijedan, ali tvrtke mogu trebati investirati u različite vještine ili uloge u različito vrijeme. Razumijevanje strateških ciljeva pomaže HR-u u privlačenju i zadržavanju pravog talenta u pravo vrijeme.

Kakvu ulogu u strategiji može igrati odjel za ljudske resurse

Kako HR odjel postaje sastavni dio šireg procesa donošenja poslovnih odluka? Kako od reaktivne, usluge orijentirane funkcije postati egzekutivna, strateška?

  1. Uspostava i postavljanje ciljeva HR-a: Glavna strateška uloga HR-a je postavljanje ciljeva koji će pomoći u postizanju ključnih poslovnih ciljeva. Ovo može obuhvatiti organizacijsku strukturu, kompenzaciju zaposlenika, razvoj zaposlenika, procjene performansi i upravljanje promjenama.
  2. Formulacija konkretnih akcija za postizanje ciljeva: Nakon usklađivanja i postavljanja ciljeva, vrijeme je za razvoj planova akcija za ostvarivanje vizije HR strategije. Fokusiranje na poboljšanje procesa regrutacije, zapošljavanje, razvoja zaposlenika i procjena performansi ključni su koraci.
  3. Praćenje i mjerenje performansi: Tradicionalno, uloga HR-a bila je fokusirana na "mekane" aspekte poslovanja. Međutim, sada je vrijeme za analizu podataka. HR lideri mogu koristiti analize ljudskih resursa kako bi pratili učinkovitost svojih inicijativa i donosili odluke usmjerene na postizanje poslovnih ciljeva.

Ovo nije samo transformacija za odjel ljudskih resursa, već i za samu tvrtku. Postavljanjem jasnih ciljeva, vrijednosti i akcijskih planova, ljudski resursi postaju ključni čimbenik za usklađivanje organizacije s poslovnim strategijama. Započnite ovaj put prema modernom upravljanju ljudskim resursima, jer ono što je sada HR, postaje srce uspješnog poslovanja sutra.