Blog

Kako uspješno pregovarati o plaći

Slika
decor

Ako ste poput većine ljudi, vjerojatno se ne osjećate ugodno razgovarajući o svojoj plaći. Međutim, ako želite zaraditi onoliko koliko vrijedite, važno je naučiti uspješno pregovarati.

Kada je riječ o pregovaranju o plaći, ne postoji univerzalni pristup. Proces će se razlikovati ovisno o čimbenicima kao što su vaša industrija, iskustvo i tvrtka s kojom pregovarate. Međutim, postoje neki koraci koji vam mogu pomoći dobiti plaću koju zaslužujete.

1. Napravite temeljito istraživanje

Prije nego što započnete pregovarački proces, važno je da ste upoznati s realnim iznosima koji odgovaraju vašem iskustvu i poziciji u industriji. To će vam dati dobru polaznu točku za pregovore i pomoći vam da izbjegnete situaciju u kojoj pristajete na prenizak iznos, kao i onu gdje tražite više od svoje vrijednosti na tržištu rada.

2. Znajte svoju vrijednost

Uzmite u obzir svoje jedinstvene vještine, iskustvo i postignuća kada procjenjujete koliko biste trebali biti plaćeni. Razmislite na koji način biste mogli doprinijeti tvrtki više od prosječne osobe u vašem području i budite spremni to artikulirati svom poslodavcu tijekom pregovora.

3. Budite samopouzdani

U pregovaračkom procesu želite ostaviti dojam samouvjerenog načina razmišljanja i ponašanja. Kao i kod intervjua za posao, ako ste dobro pripremljeni za razgovor, već ćete isijavati samopouzdanjem, no uvijek pripazite na otvoren i smiren govor tijela — držite se uspravno, održavajte kontakt očima i izražavajte se jasno.

4. Budite spremni na kompromis

Iako je važno znati što i koliko želite, također biste trebali biti spremni na kompromise tijekom pregovora. Ako ne možete dobiti puni iznos plaće, budite otvoreni za pregovore o drugim aspektima posla, kao što su dodatne beneficije ili dani godišnjeg odmora.

5. Definirajte minimalni iznos

Koliko je bitno znati iznos s kojim biste bili najzadovoljniji, toliko je bitno i da sami sa sobom dogovorite iznos ispod kojeg nikako niste spremni ići. To će vam pomoći da izbjegnete situaciju u kojoj pristajete na nešto s čime zapravo dugoročno nećete biti zadovoljni.

Najveće pogreške pri pregovaranju o plaći

Izbjegnite najčešće pogreške koje se događaju pri pregovorima o plaći.

1. Odustajanje prije no što ste počeli

Najveća zabluda koju ljudi imaju o pregovaranju za plaću jest uvjerenje da ono uopće nije vrijedno truda, odnosno, niti ne započinju taj proces. Neki smatraju da će im poslodavac sam dati primjerenu plaću, a neki pregovore doživljavaju kao odmjeravanje snaga u kojem će sasvim sigurno izgubiti. Zapamtite, poslodavci očekuju da zaposlenici pregovaraju o plaći.

2. Preagresivno komuniciranje

Mnogi misle da moraju biti glasni kako bi dobili ono što žele. Međutim, biti previše odriješit u nastupu zapravo vam se može obiti o glavu i učiniti vas manje poželjnim zaposlenikom. Važno je upamtiti da poslodavci žele raditi s nekim tko je razuman i s kim je lako raditi. Zato pokušajte biti razumni i puni razumijevanja u svom pristupu. To će vam dati mnogo veće šanse da dobijete plaću koju zaslužujete.

3. Podcjenjivanje samog sebe

Jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti kada pregovarate o svojoj plaći je da tražite premalo. Ako sami podcijenite svoju vrijednost, šanse su da ćete završiti s nižom plaćom nego što ste mogli dobiti. Ukoliko vam je teško tražiti konkretan iznos, navedite raspon. Na taj način si ostavljate prostor za pregovaranje, a i komunicirate određenu fleksibilnost prema poslodavcu.

Iako može biti stresno iskustvo, pregovaranje je vještina koja se da naučiti i razvijati. Slijedite naše savjete i pokušajte ih primijeniti u sljedećoj prilici. Samopouzdanje koje ćete steći nakon prvih uspješnih pregovora dat će vam vjetar u leđa za svaki idući put.