Blog

Kako se pripremiti za intervju za posao

Slika
decor

Osim stečenog znanja i vještina kojima konkurirate za neku poziciju, priprema za razgovor za posao ključna je stavka koja može uvelike utjecati na konačnu odluku vašeg budućeg poslodavca. Stoga nemojte na intervju doći nespremni i nesigurni, već iskoristite sve savjete za dobar nastup, a mi vam u nastavku donosimo neke od najvažnijih.

Istražite poslodavca

Bez obzira na to poznajete li tvrtku ili ne, prije odlaska na intervju potrebno je dobro istražiti osnovne informacije o njoj i upoznati se s njenim dosadašnjim poslovanjem. Na internetu se nerijetko mogu pronaći iskustva poslodavaca koji tvrde da određen broj ljudi koji dođe na intervju ne zna ništa o organizaciji. Na taj način kandidat pokazuje da tu nije zbog toga što želi postati dio kolektiva i sudjelovati u ostvarivanju određene misije, već zbog nekih drugih stavki. Zapamtite, poslodavac želi čuti zašto želite raditi za njega, a to ne možete znati bez poznavanja rada i kulture njegove organizacije!

Pripremite se za pitanja

Svaka osoba koja će sudjelovati u selekciji pripremit će određen broj pitanja. Srećom, mnoga “univerzalna” pitanja se često koriste za razne industrije i pozicije, što vam olakšava pripremu. Istražite na internetu koja su najčešća i pripremite odgovor kako biste ostavili dojam samouvjerene osobe. Također, budite spremni i na pitanja o bivšim poslodavcima i imajte na umu da ostanete pristojni i to odradite s dozom poštovanja.

Pripazite na izgled

Ne zaboravite da izgled bitno utječe na stvaranje prvog dojma, stoga dobro razmislite kako ćete se odjenuti. Naravno, uz prikladnu odjeću muškarci trebaju pripaziti na urednost brade, a žene prilagoditi šminku mjestu i vremenu. Iako je sve veći broj organizacija koji ne prate društvene norme, neka su pravila i dalje ostala dio poslovnog bontona.

Budite točni

Ako ste osoba koja ima problem s kašnjenjem, onda je odlazak na razgovor za posao savršena prilika da na tome poradite. Radije dođite ranije i pričekajte! Kašnjenje na prvi intervju s poslodavcem ostavlja loš dojam zbog čega će vas sigurno zapamtiti, ali nažalost ne u dobrom kontekstu.

Pripremite pitanja za poslodavca

Vrlo često, nakon što poslodavac donekle upozna vas slijedi dio razgovora kada vi imate priliku nešto pitati njega. Nemojte dopustiti da tada nastane muk, a da vi ostavite dojam osobe kojoj je sasvim svejedno. Pripremite nekoliko pitanja o stvarima koje vas zanimaju, bez obzira na to radi li se o primanjima i radnom vremenu ili pak o poslovanju same organizacije. Osim što ćete djelovati proaktivno i znatiželjno, dobit ćete odgovore koji i vama mogu pomoći u donošenju konačne poslovne odluke.

Razgovor za posao važan je trenutak za poslodavca i vas, nemojte prokockati priliku da se predstavite u najboljem mogućem svjetlu. Naravno, uz sve ove savjete ne zaboravite one glavne: budite samouvjereni, imajte čvrst stisak ruke, aktivno slušajte i gledajte sugovornika te ostanite pristojni. Uz dosadašnje iskustvo, dobar intervju vam može osigurati posao o kakvom ste oduvijek maštali, a na vama je da budete ono što jeste!