Blog

Kako napredovati na novom poslu

Slika
decor

Napokon ste dobili posao iz snova i sada se pitate kako odmah ostaviti dobar dojam i brzo napredovati. Uz nekoliko savjeta, odmah ćete zasjati.

Istražite

Vjerojatno već znate dosta o svojoj novoj tvrtki, no potrudite se naučiti što više o njezinoj kulturi, vrijednostima i uslugama. Pročitajte web stranicu tvrtke, blog i proučite društvene medije.

Naučite sve i o svojem timu. S kim ćete raditi? Koja je njihova pozadina i iskustvo? Tako ćete dobiti bolji dojam o njihovim kompetencijama, o tome što možete očekivati od suradnje te što sve od njih možete i naučiti.

Ako niste upoznati s industrijom, sada je vrijeme da naučite što više o njoj. To uključuje razumijevanje žargona, ključnih igrača i trenutnih trendova.

Provođenje istraživanja prije nego što započnete novi posao ključno je za početak rada i uspjeh u novoj ulozi. Ako odvojite vrijeme za učenje o tvrtki, timu i industriji, moći ćete samopouzdano krenuti s radom već prvog dana!

Budite točni

Dolazak na vrijeme pokazuje da ste pouzdani i odgovorni, te samim time ostavlja dobar dojam na šefa i kolege. Ako je moguće, pokušajte doći na posao ranije kako biste imali vremena smjestiti se i organizirati na samom početku radnog dana. Ovo je posebno dobro dok se još uhodavate u ritam svojih novih dnevnih odgovornosti, rokova i sastanaka. 

Iskoristite mogućnosti obuke i razvoja

Interesirajte se o mogućnostima dodatnih edukacija koje vaša nova tvrtka nudi zaposlenicima. Pokažite da ste predani svojem profesionalnom razvoju pohađanjem tečajeva, sudjelovanjem na konferencijama ili čitanjem vijesti iz industrije. Stečeno znanje i informacije redovito dijelite s kolegama — oni će vam biti zahvalni, a vi ćete se etablirati kao osoba koja ne prestaje učiti i rasti.

Budite timski igrač

Dobri timski igrači su fleksibilni, pozitivnog stava i uvijek spremni pomoći kolegama. Kako biste i vi bili jedan od njih, poštujte tuđe vrijeme i rokove, postavljajte pitanja kada u nešto niste sigurni i ponudite pomoć kada je netko drugi u problemu. Uvijek uvažavajte tuđe mišljenje i s kolegama radite prema zajedničkim ciljevima.

Uklopite se u kulturu

Bitno je spomenuti i da svaki tim ima svoju kulturu. Obratite pozornost na način na koji vaši suradnici komuniciraju jedni s drugima i s klijentima. Zapamtite sva neizgovorena pravila ili norme koje uočite. Što bolje razumijete kulturu tima, lakše ćete se uklopiti i postati njezin cijenjeni član.

Budite proaktivni

Svaki poslodavac voli proaktivne zaposlenike  — one koji preuzimaju inicijativu, dolaze s prijedlozima poboljšanja poslovanja, inovativnim idejama i rješenjima tekućih problema. Zato reagirajte ako mislite da se nešto može bolje i uskoro ćete postati nezamjenjivi.

Također uvijek gledajte kako možete pridonijeti timu i organizaciji. Volontirajte za zadatke i projekte i ponudite pomoć kad god se za to pruži prilika. Kada preuzmete dodatnu odgovornost, pokazujete svojem šefu da ste pouzdan i sposoban zaposlenik.

Izgradite odnose

Ako želite napredovati na svojem novom poslu, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti je upoznati svoje kolege. Razgovarajte s njima o njihovom podrijetlu, njihovim interesima i obiteljima. Pitajte ih za savjet o tome kako uspjeti u tvrtki. I što je najvažnije, poslušajte što imaju za reći.

Upoznavanjem svojih suradnika ne samo da ćete uspostaviti neke vrijedne veze, već ćete i bolje razumjeti kulturu tvrtke i što je potrebno da biste tamo bili uspješni.

Slijedeći ove savjete, sigurno ćete vrlo brzo ostaviti odličan dojam na svojem novom poslu i napredovati. No, nemojte ih zaboraviti jednom kad dosegnete svoje ciljeve jer njihova srž će uvijek biti prvi uvjet bilo koje pozicije — biti dobar i vrijedan kolega.