Blog

Što je performance management i zašto je važan?

Slika
decor

Saznajte zašto sve veći broj organizacija ulaže u performance management i zašto je na današnjem tržištu bez toga teško konkurirati.

Performance management strateški je pristup stvaranja poboljšanog učinka zaposlenika čime se odmah povećava i učinkovitost samog poduzeća. Bez obzira na to kolika organizacija bila, nužno je znati što, kako i zašto zaposlenici rade. Upravo zbog toga voditelj mora poznavati kvalitete svojih radnika, ali i njihove slabosti kako bi im dodijelio određene uloge u organizaciji. Postupci kao što su nagrađivanje dobrog rada i davanje korektivne povratne informacije ključne su stavke za kreiranje dobrog performance managementa.

Važnost performance managementa

Ocjenjivanje posla koji odrađuje radnik nije nešto što bi se trebalo raditi početkom i krajem godine s ciljem da se dođe do zaključka je li ostvario postavljene ciljeve. Povratna informacija se radniku treba pružati svakodnevno, kako bi u realnom vremenu radio na svom znanju i svojim vještinama. Također, kvartalni sastanci s voditeljem dobar su način da radnik relativno često čuje kako radi svoj posao te na koji ga način može dodatno unaprijediti. Naravno, sastanci ovog tipa ne služe isključivo kao prilika za korekcije nečijeg rada, već i za pohvale i nagrade za sve što radnik uspješno i kvalitetno odrađuje. Mnoga istraživanja su pokazala da radnici najčešće žele čuti povratnu informaciju na mjesečnoj ili kvartalnoj bazi, a upravo takve organizacije ostvaruju velik poslovni rast. S tim pristupom dolazi dodatno zadovoljstvo radnika zbog čega se smanjuju izostanci s posla, fluktuacije i nedostatak smanjene kvalitete, a sve to zajedno dovodi do boljeg poslovanja organizacije.

Zadržavanje kvalitetnih radnika

Kvalitetno upravljanje timom, dobro postavljanje uloga u organizaciji te slušanje potreba zaposlenika rezultira zadovoljstvom radnika. U organizacijama koje su spoznale važnost performance managementa — radnici se dulje zadržavaju! Razlog tome je radnik koji primjećuje da njegov voditelj i tim prepoznaju njegov rad te mu pomažu da ostvari određeni cilj kako bi se razvio.

Stvaranje novih vođa

Zapošljavanje ljudi na visokim pozicijama iziskuje dosta financijskih resursa, dok ulaganje u početnika iziskuje znatnu količinu vremena koja je potrebna kako bi se razvio i dosegao višu razinu. Upravo je zato važno prepoznati potencijal svojih zaposlenika te iskoristiti sve njihove kvalitete i želju za razvojem. Opstanak radnika u organizaciji potvrđuje da je kulturološki fit, a to otvara mogućnost da mu se pruži prilika za razvojem pomoću kojeg će u budućnosti biti spreman preuzeti veću odgovornost i zasjesti na visoku poziciju.

Benefiti performance managementa

Performance management ima mnoštvo benefita za zaposlenike, voditelje te kompletnu organizaciju. Dobro definirane uloge i sama kultura organizacije olakšavaju nova zapošljavanja jer se vrlo lako može vidjeti uklapa li se potencijalni kandidat u tim. Također, zadovoljstvom radnika i njihovim konstantnim razvojem poslovanje organizacije raste i ne podliježe konkurenciji.
 
Performance management je stavka poslovanja koju je nemoguće ignorirati ako želite opstati na tržištu. Definiranim ulogama, davanjem korektivnog feedbacka i ulaganjem u znanje i vještine svojih zaposlenika — organizacija raste. Stoga je vrlo važno što prije prepoznati benefite upravljanja učinkom i usmjeriti svoje ljudske resurse prema razvoju i poslovnom uspjehu.