Blog

Naučite kako biti samouvjereni na online sastancima

Slika
decor

Prvi dojam

Prvi dojam koji osoba stekne o nama vrlo je bitan u poslovnom svijetu, a tu važnost nije izgubio ni prelaskom na digitalne kanale. Upravo zato, prva stvar koju morate napraviti je postaviti profilnu fotografiju kako klijent ne bi gledao prazan avatar s vašim imenom. Također, izbjegnite korištenje virtualnih pozadina jer tako ostavljate dojam osobe koja nešto skriva. Za sastanak pronađite čist i relativno prazan kutak vašeg doma ili ureda, a kameru usmjerite tako da vam lice bude u gornjem dijelu ekrana. Izbjegnite žablje i ptičje perspektive! Prednost dajte prirodnom svjetlu, ali ako niste u mogućnosti — koristite lampu. Uvijek pripazite da je osvjetljenje dobro kako bi vas druga strana jasno vidjela.

Ponašanje u razgovoru

Bez obzira na to što vam se velik dio tijela ne vidi, držite se uspravno i nemojte tresti nogom. Sugovornik će to vrlo lako uočiti, a vi ćete ostaviti dojam nervozne i nesigurne osobe. Na online sastanku uvijek imajte na umu da trebate govoriti jasno i glasno, te nešto brže nego na “stvarnom” sastanku. Razlog tome je taj što ljudi lakše gube interes i koncentraciju kad slušaju osobu online, nego kada to rade uživo. Također, nemojte se smijati gledajući svoje kolege ili sebe na ekranu, već se nasmijite u kameru! Na taj se način bolje povezujete s publikom. Ako vam je prikaz vaše kamere na ekranu distrakcija, onda otiđite u postavke i uklonite ga.

Greška koju mnogi rade prilikom online sastanka su notifikacije koje nisu stavljene na bešumno! Vjerojatno ste se i sami jednom našli na sastanku na kojem su nekome dolazile poruke, svirao mobitel ili se pak stvarala jeka jer osoba nije isključila mikrofon onda kada je trebala. Uvijek imajte na umu da ugasite sve moguće notifikacije koje mogu postati distrakcija vama, ali i ostalim sudionicima u pozivu.

Spremnost i prisutnost

Dobar kut kamere, kvalitetno svjetlo i profesionalna fotografija zasigurno mogu utjecati na prvi dojam, no ništa ne utječe toliko na vaš nastup koliko spremnost za izlaganje. Nemojte gledati natuknice na ekranu ili tražiti odgovor pogledom po sobi. Na sastanak dođite spremni, sigurni u ono što ćete izlagati ili pitati i fokusirajte se na povezivanje sa sugovornikom. Bilo da se radi o manje važnom poslovnom sastanku ili pak važnoj prodaji s klijentom — dođite pripremljeni! Prednost online sastanka je ta što druga strana teže prepozna nesigurnost i napetost, stoga iskoristite to i poslujte pametno!

Online poslovni sastanci uistinu nude mnoštvo prednosti, a na vama je da uzmete najbolje od njih. Pridržavajte se gore navedenih savjeta za ostavljanje boljeg dojma, ali u fokusu i dalje držite spremnost o temi sastanka.

P.S. Stabilna internetska veza je temelj za dobar online sastanak!