Blog

Kako funkcionira zapošljavanje putem agencije – vodič u nekoliko koraka

Slika
decor

Odaberite agenciju

Ako ste se odlučili zaposliti putem agencije za zapošljavanje, prvi korak koji trebate napraviti je pronaći agencije koje vam odgovaraju. Na internetu se nalazi mnoštvo agencija iz različitih gradova, a na vama je da odlučite kojoj ćete poslati svoje podatke. Naravno, prijaviti se možete u više njih!

Istražite ponudu poslova

Uglavnom svaka agencija za zapošljavanje na svojoj službenoj stranici nudi popis trenutno traženih pozicija. Stoga već danas možete istražiti otvorene natječaje posredovanja u zapošljavanju i/ili otvorene natječaje ustupanja zaposlenika te studentske ili honorarne natječaje za posao. Prijaviti se možete brzo i jednostavno! Naravno, prije same prijave trebate upoznati razliku između posredovanja i ustupanja radnika. Posredovanje označava postupak kojim agencija pronalazi radnike koje će klijent (poslodavac) kasnije sam zaposliti. S druge strane, kod ustupanja radnika, radnik je zaposlen u agenciji, ali je ustupljen klijentu na određeni period. 

Pošaljite prijavu

Prijava označava popunjavanje obrasca i slanje životopisa koji ulazi u bazu podataka agencije. Shodno tome, agencija će vas kontaktirati kada se prijavite za točno određenu poziciju ili kada se pojavi posao koji odgovara vašim znanjima i vještinama. Naravno, uvijek imajte na umu da je vaš životopis ažuriran i kvalitetno napravljen!

Očekujte poziv na intervju

Nakon zaprimljene prijave agencija će vas pozvati na selekcijski postupak. To je prva direktna komunikacija koju ostvarujete s agencijom, a u slučaju prolaska u sljedeći krug s njima ćete odraditi i intervju. Tim se razgovorom sužava krug kandidata, a jedan od njih ostvarit će suradnju s klijentom. Nerijetko nakon evaluacije kandidata možete očekivati i psihološko testiranje. Ovim korakom ste odradili glavni dio posla, a preostaje vam pričekati povratnu informaciju o ishodu.


Lista najboljih kandidata

Posljednji korak slijedi nakon završenog selekcijskog kruga kada agencija izrađuje listu najboljih kandidata. Ta se lista prezentira klijentu koji samostalno bira kojeg kandidata od ponuđenih želi imati u svom timu.

Ako niste sigurni koja je pozicija idealna za vas i voljeli bi isprobati više opcija ili ste pak izgubili posao pa trebate prebroditi taj period — zapošljavanje putem agencije savršen je izbor! Također, privremeno zaposlenje preko agencije možete pametno iskoristiti jer čak 15-20% agencijskih radnika se naknadno se zaposli kod klijenta, ako se pokažu kvalitetnima. Ovaj trostrani pravni odnos ima brojne benefite, a to su prepoznale države diljem svijeta. Ako vas zanima rad na kraće, tj. na određeno, vrlo lako možete istražiti način na koji funkcionira cijeli sistem, ali i pronaći brojna iskustva hrvata koji su odlučili pronaći posao putem agencije za zapošljavanje. Još jedna od prednosti agencija za zapošljavanje je ta što svi kandidati koji se jednom prijave za neku poziciju — ostaju u bazi. Oni budu ponovo kontaktirani kada/ako se pojavi pozicija koja odgovara njihovim kvalifikacijama.