Case Studies

Mazda je uz provođenje usluge Mystery Shoppinga dokazala da pripada u sam vrh autoindustrije

Industrija:Autoindustrija
Mazda je uz provođenje usluge Mystery Shoppinga dokazala da pripada u sam vrh autoindustrije
KLIjent

Mazda je globalna automobilska kompanija osnovana u Hiroshimi 1931., kada je javnosti predstavila svoj prvi model MAZDAGO three-wheel truck. Zanimljivo je što je to bio model s trima kotačima, a snaga motora iznosila je svega 10 KS. Otad pa do danas na tržištu se mogu pronaći brojni modeli Mazdinih vozila koji mogu zadovoljiti ukus i potrebe svakog vozača.

Problem

Mazda posluje globalno te ima na tisuće suradnika. U to se ubrajaju i tvrtke s kojima surađuje i koje pružaju usluge pod njezinim imenom. U takvim situacijama postavlja se pitanje kako će Mazda biti sigurna da njezini suradnici poštuju sva pravila Mazdina kodeksa i održavaju željenu razinu usluge.

DEKRA solution

S tvrtkom Mazda Motor Croatia d.o.o. imamo prilike surađivati na projektima Mystery Shoppinga u svrhu poboljšanja i unapređenja prodaje, kao i edukacije zaposlenika. Projekt Mystery Shoppinga uključuje Sales i Aftersales projekte. Unutar projekta Sales (prodaja vozila), tajni kupac dolazi na prodajno mjesto te objektivno ocjenjuje kvalitetu pružene usluge, od izgleda, čistoće i atraktivnosti prodajnog mjesta te komunikacije i educiranosti prodajnog savjetnika. Osim toga, tajni kupac odrađuje i probnu vožnju, u sklopu koje ocjenjuje čistoću i izgled probnog vozila, te mu nakon odrađene probne vožnje prodajni savjetnik treba složiti ponudu za testni model vozila. Dobivene odgovore, dojmove i svu dobivenu dokumentaciju i brošure tajni kupac unosi u dodijeljeni upitnik, a tajnu kupnju provodi prema unaprijed određenom scenariju. Nakon što tajni kupac ispuni upitnik te se odgovori iz upitnika prekontroliraju, izrađuje se izvještaj. Izvještaj se šalje klijentu, iz kojega on ima uvid u rezultate ispitanih lokacija.

Drugi projekt koji provodimo u suradnji s Mazdom je Aftersales, na kojemu su tajni kupci imali zadatak odraditi godišnji servis vozila. Tajni kupci također su objektivno ocjenjivali uslugu, cijenu i čistoću servisa te uslužnost i ljubaznost osoblja. Nakon odrađenog servisa popunjavali su dodijeljeni upitnik u koji su unosili dobivene informacije i prikupljenu dokumentaciju.

Na temelju dobivenih ocjena tajnih kupaca klijent dobiva informaciju o tome što bi u samom poslovanju trebalo unaprijediti, na kojim bi se kategorijama trebalo poraditi u smislu edukacije djelatnika, kako bi na taj način pospješili svoje poslovanje. S druge strane, djelatnici kroz pozitivne rezultate izvještaja ostvaruju osobni napredak, a tajni kupci kroz odrađeni zadatak ostvaruju dodatni prihod u obliku honorarnog posla.

Benefiti
 • 1.

  Objektivna procjena

  Educirani tajni kupci ispituju kvalitetu usluga.

 • 2.

  Razvoj poslovanja u pravom smjeru

  Tajna kupnja objektivno i bez prikrivanja prikazuje koje su slabe strane poslovanja.

 • 3.

  Online obrada podataka

  Svi podaci klijentu su dostupni u online aplikaciji.

 • 4.

  Osiguranje kvalitete

  Sustavnim provođenjem Mystery Shoppinga osiguravate kvalitetu svojih usluga ili proizvoda.

Ovim putem želimo zahvaliti DEKRA-i na plodonosnoj suradnji. Zahvaljujući njima i uspješnom kontinuiranom provođenju Mystery Shoppinga uspjeli smo podići razinu kvalitete naših usluga na i više nego željenu razinu, čime smo dokazali da pripadamo u sam vrh autoindustrije.

Renata Jagetić

Direktorica - Mazda Motor Croatia

DEKRA USLUGE

Slika